top of page
IMG.jpg

Ţara ascunsă

                   roman, Ed.Charmides, 2012

              referinţe

      "Ce este această „Ţară ascunsă”? La o repede ochire, este o saga, saga unui sat de pe Valea Someşului, cu zeci de personaje, cu o suită de întâmplări din perioada postbelică, unele de un comic nebun, a amplă frescă a vieţii de ieri şi de azi din spaţiul rural ardelenesc. Dar este şi un bildungsroman, cartea formării unei personalităţi, personajul Andrei Guţan, copil de ţăran ajuns regizor de film, premiat la Cannes etc.etc.

     „Ţara ascunsă” se înscrie firesc pe linia marii proze transilvănene create de Slavici, Rebreanu, Agârbiceanu, Pavel Dan şi, mai nou, de Alexandru Vlad, dar nu numai a celei transilvănene, ci şi a celei inspirate în general de ruralitate.     

        Romanul abundă în secvenţe splendid realizate, cum ar fi cea a cerului subteran, subpământesc, pe bolta căruia Grigore Guţan găseşte tot repere ale satului său, ori paginile cu înălţarea baloanelor din nacelele cărora e contemplat arealul transilvan cu secvenţa furtunii"

                                             Ioan Groşan

             Țara Ascunsă nu este atât fizic ascunsă cât în sufletul acestor două personaje principale, fiu și tată: Andrei Guțan, un contemplativ-conceptual, cu școală de regizori, și un personaj contemplativ-empiric care este Grigore Guțan, un fel de Moromete, dar nu un Moromete filosof, ci un Moromete constantativ, contemplativ, după cum spuneam, care are o vedere extraordinară, el vede mai multe lucruri pe care oamenii, și mai ales țăranii, nu le observă sau avem noi impresia că nu le observă, Alexandru Uiuiu relevă complexitatea sufletească și intelectuală a țăranului român care percepe absolut spectaculos realitatea și detaliile ei. Vă rog să citiți cartea pentru că sunt scene pe care nu o să le uitați niciodată, e o discuție acolo între țărani, de pildă despre ghiocei, cum au răsărit, cât de mulți sunt, cât sunt de frumoși. Alții observă alte lucruri și aspecte din mediul înconjurător, pe care numai  o anume sensibilitate artistică le poate releva. Aș mai putea spune multe, totuși să vă mai spun câteva observații, desigur ce a spus Groșan, găsim aici elemente din Rebreanu, Marin Preda, din marea proză transilvană, dar Alexandru nu se oprește aici găsim aspecte marquezene, trece de la realism la realism magic, trece și în fabulos adeseori deci putem compara și cu proza lui Voiculesu. Are și multe divagații, deci am spus că fiind filosof nu se abține, dar divagația are loc în roman și Balzac folosește divagația, important este ca totul să fie prezentat într-o structură coerentă. Pentru construcție și structură romanescă a lucrat Alexandru în roman mai mult decât l-ar fi îndreptățit talentul său nativ care îl face să scrie extraordinar de bine și de fermecător cu destul de mare ușurință.

         Cam atât deocamdată. Ar fi foarte bine să citiți romanul, vă spun că o să vă rămână imagini, tablouri, expresii pe care o să le țineți minte multă vreme, O precizare vreau să vă mai fac, este o lectură foarte plăcută, o lectură care în orice stare ai fi te poate înveseli din câte am văzut într-o declarație de presă Alexandru cu modestie zice „vă invit într-o țară al cărei personaj este zâmbetul,, Un zâmbet fin și împăciuitor. Cu foarte mult umor și cu multă dăruire de sine a compus Alexandru această carte uimitoare care este, v-am mai spus,  unul dintre cele mai complexe roamne din câte am citit, în toată cariera mea de cititor de proză.

                                                                                                                                                                                            George Târa

              "O lume a extremelor împăcate este romanul Ţara ascunsă de Alexandru Uiuiu (2012, Charmides, Bistriţa) în care inovaţiile epice sunt evidente în compoziţie, în tehnici narative, dar şi în slăbirea noţiunii de protagonist. Cartea are trei părţi inegale: Potopul verde prezintă un tânăr regizor ardelean, Andrei Guţan, stabilit la București, în căutare de sine; partea mediană, Cimitirul de stele, este amplă – în 120 de pagini se prezintă joycean, o zi din viaţa lui Grigore Guţan, tatăl regizorului, ţăran din Limpeziş, un sat din Ardealul de nord; finalul, Pomul vieţii, diversifică lista personajelor (ţărani care pleacă şi vin din străinătate cu tot felul de idei năstruşnice, comercianţi, turişti japonezi, intelectuali care fac muncă de teren, Grigore care revine în sat după o moarte aparentă, Andrei al cărui film are un neaşteptat succes internaţional). Într-o lume românească postdecembristă ce pare întoarsă pe dos, personajele nu se pierd cu firea găsind soluţii în faţa unor provocări care ar părea, dintr-o altă perspectivă, devastatoare. Departe de a fi istoria unui eşec, în roman iese învingător gândul bun al personajelor conjugat cu gândul bun al unui narator extrem de blând, tolerant. Modul cum pozitivităţile de conţinut sunt ordonate estetic aminteşte, la toate nivelurile textului, că mai multe formule romaneşti pot fi valide în perimetrul aceleiaşi cărţi. Lumea mută, dar intensă, a unor trăiri primare – ratarea, sentimentul morţii, prăbuşirea unor valori ce păreau imuabile (în satul tradiţional), sau estetici diferite deja consacrate – realismul dur, realismul magic, cel simbolic, poemul epic şi foarte discret reflexiv, textul în text – se întâlnesc în romanul… neopostmodernist al scriitorului bistriţean. Compoziţia de ansamblu a romanului, tehnicile epice, identităţile estetice felurite ale naratorului, relativizarea noţiunii de protagonist, formula textului în text, prezenţa – când discretă, când foarte evidentă, a dimensiunii sacre – toate sunt salvate în această corabie ficţională de început de secol XXI, astfel încât ea pare că ar conţine mai multe lumi sau că ar fi un roman în care se regăsesc, în exemplare semnificative, mostre din mai multe cărţi.

             Romanul prezintă expansiunea iraţionalului atât în spaţiul privat al individului, cât şi în spaţiul public larg. Nebunia lumii se extinde peste tot – de la satul cel mai îndepărtat până la centru (geografic – Bucureştiul; sau centrul cultural, Cannes-ul).Universul ţării la vedere este o lume a diavolului, iar ţara ascunsă şi dezirabilă este o lume doritoare de sacru ordonator. În acest punct, romancierul de la Bistriţa face ceva neaşteptat – non-sensul aglutinat la nesfârşit nu provoacă nicio tristeţe iremediabilă. Făpturile din carte nu au tristeţi, ci găsesc varii soluţii la agresiunea permanentă a răului. De aceea, romanul pare o carte despre diversele feluri de a fi fericit. Este un roman cu happy-end în care triumfă gândul bun al personajului care se conjugă cu un narator ce empatizează ironic, dar blând, cu personajele. Ţara ascunsă este un roman al durerilor redresate prin gândurile bune ale unor soluţii (estetice) originale."

                                                                                                  

 

                                                                                                                                    Daniela Fulga

 

         

"Autorul bistriţean este deplin stăpîn pe mijloacele de expresie specifice prozei şi beneficiază în acelaşi timp de stăruinţă, răbdare, faţă cu lumea, cu el însuşi şi cu foaia albă fără de care proza adevărată nu poate fi. Alexandru Uiuiu este unul dintre cei mai buni prozatori ai generaţiei actuale chiar dacă nu are publicitatea cuvenită."

 

                                                                                            

                                                                                                                                Ioan Radu Văcărescu

 

 

 

 

Alte cărţi publicate

    Pînă în prezent Alexandru Uiuiu a publicat “Felia amara” (1994), proza scurta, “Povesti din padurile fanteziei” (1998), proza pentru copii, “Ridicarea în genunchi” (1999), roman, “Socrate poetul” (2000), prozo-poeme, “Asteptând-o pe Godette” (2003), teatru, “Sfâsierea sau a doua venire” (2006), proze. Alexandru Uiuiu prezinta “Tara ascunsa” (Editura Charmides, Bistrita, 2008) roman în farâme (partea I) - “Zile pe Somes”. Romanul este construit din secvente dupa secvente, din înnadiri dupa înnadiri în proza care, pâna la urma, nu au încotro si compun o panorama a localitatii Limpezis de pe Valea Somesului, care localitate are în componenta o gramada de locuri mai mult ori mai putin întinse - pe lunca, pe vale, pe deal, sub munte etc. - forme de relief care pot scoate din minti un om neînvatat cu asa ceva, cum ar fi: Valea Cailor, din Dealu’ Popii, Prihodiste, Paraul Mitrului, Podereie, Paraul Lespezii, Valea Strâmbii, Saua Calacarilor, Feredeie, Coasta Loanghii, Gura Prihodistii, apoi Hasca si asa mai departe.

    Maxima de capatâi a romanului care ascune toata întelepciunea comunitatii dupa care toti se ghideaza, ca vor, ca nu vor (doar nu e dupa capul lor, ci al lui Dumnezeu!), este compusa din doua parti, rostita clar de Ghita, cel pe care revolutia l-a prins ca vânzator la magazinul forestier din capul Vaii Strambii, magazin peste care ipochimenul imediat în 1990 s-a facut patron cu acte în regula, care cugetari, dupa ce vechi clienti i-au cerut de baut “numai ca oamenii sa se vada beti”, au fost: “Asta e ca aia: sa murim odata, sa ne vedem scapati! Si ca aia, ca marea întrebare a românului e daca exista viata înainte de moarte!”

Romanul “Tara ascunsa” de Alexandru Uiuiu are toate sansele sa se închege ca opera despre taranul roman si satul românesc sau mai degraba despre ce a mai ramas din acestea, vieti care, din pacate, nu mai au nici macar cu ce sa semene, ori despre ce sa ne aminteasca.


                         

                                                                                                                                        Virgil Ratiu

 

 

 

 

 

    Cam multa tristete am adunat in ultimele doua zile: plecarea de acasa, de langa ai mei, alaturi de care am petrecut o vacanta de neuitat, tragica disparitie a grandiosului regizor Sergiu Nicolaescu, halucinantul circ ieftin generat in jurul acestui eveniment...Noroc ca am avut un antidot si pentru tristeti si pentru drumul lung: o savuroasa carte - "Tara ascunsa" - pe al carei autor - distinsul, complexul scriitor si artist polivalent, Alexandru Uiuiu din Bistrita - am avut marea placere sa il cunosc in noaptea de Revelion.

    El ne invita in aceasta carte "... intr-o ţara împacata cu ea insasi, care are ca personaj zambetul" si reuseste sa creeze cu inspiratul sa condei unul din marile romane ale mediului rural românesc. In afara de voia buna indusa prin minunata exploatare a dimensiunii ludice a satului romanesc, cartea imi pare un apel subtil la acordarea unei atentii adecvate extraordinarului tezaur de traditie romaneasca, la valorificarea acestei comori si la necesitatea straduintei pentru pastrarea “vesniciei” satului romanesc. Multumesc, Alexandru Uiuiu, pentru acest regal!

 

                                                                                                                                        Simona Minculescu

 

 

 

    Ţara aceasta pare la prima vedere una absolut normală, dar ea de fapt este una de basm, care stă bine ascunsă în spatele realităţii. Pentru a-i observa farmecul însă, trebuie să o vezi cu ochii sufletului, cu ochi de copil, aşa cum o vede Ionuţ, nepotul Mariei şi a lui Grigore Guţan, în capitolul aflat la jumătatea volumului şi intitulat foarte sugestiv “Pomul vieţii”. Din cauză că este chiar la jumătate poate ar fi trebuit numit trunchiul vieţii, căci prin el trece, fără să realizăm, seva celorlalte povestiri. Revenind la Ionuţ, el este un visător care vede în orice element al naturii, pe care alţii îl consider nesemnificativ, un obiect constructiv cu care poate realiza altceva. El creează o lume doar a lui în această lume a oamenilor mari, o lume unde el face regulile, sau, mărog, nu chiar pe toate, căci atunci când îi cere bunicii Maria şi alt fel de mâncare, i se răspunde: “Felul doi mâine, dragu bunii, mâine!”. Ionuţ nu vrea să se despartă de această lume pe care dacă tot trebuie să o părăsească preferă să o ia cu el, dând dovadă de o putere de neimaginat chiar dacă avea doar şapte ani: “Ionuţ şi-a scos capul pe geam (geamul maşinii) şi şi-a încleştat trainic mâinile de gard şi când au pornit, au pornit cu gard cu tot. S-a smuls gardul leasă după leasă în plânsetele şi urletele copilului, s-a smuls cu poarta de la drum, cu poarta de la vale şi s-a urnit şi nucul odată cu el şi casa şi a plecat Ionuţ trăgând după el talpa casei şi acoperişul şurii, o parte din grădină şi stâncile prinse printre rădăcinile groase ale sălciilor de lângă apă, cumpâna fântânii şi câţiva pari din grădină”. Să fi simţit copilul că îl aşteaptă intrarea în tumultul vieţii, odată cu intrarea în clasa întâi, sau pur şi simplu ştia că se află pe un tărâm magic pe care nu voia să îl părăsească nici în ruptul capului?

    Ţara ascunsă este ţara făurită de fiecare personaj al povestirii, este ţara pe care fiecare cititor o poartă cu el oriunde călătoreşte, este locul unde fiecare se retrage când are nevoie să îşi regăsească locul în lumea asta. Ţara ascunsă este locul care oferă fiecăruia bucurii “care îţi umplu sufletul şi îţi dau fiorul acela rar de mulţumire”, este locul în care fiecare s-a născut, a crescut sau s-a realizat, locul plin de farmec şi care ca o poţiune magică îţi dă forţa să aştepţi, să te echilibrezi pentru ca să poţi continua, este ţinutul unde grijile dispar, este locul unde îţi recapeţi încrederea în sine ştiind că poţi înfrunta orice. 

    Citind romanul te întorci parcă în satul în care ai copilărit, sau trăieşti pentru prima dată, în cazul în care nu ai avut vreodată norocul să simţi pe viu această lume fascinantă. Pe tăbliţa de intrare în acest ţinut stă scris: “Să facă fiecare ce-o vrea să facă, să se lase purtaţi de valurile libertăţii, tu să ai nădejde în Dumnezeu şi în rânduială că aestea două ne-au ţinut neamul în lume”.

Ţara ascunsă este de fiecare dată alta şi totuşi aceeaşi. Ţara ascunsă aşteaptă să fie descoperită şi să îi fie citită tăbliţa de la ieşire din ţinut.

 

                                                                                                                                        Cristina Borşa

 

 

     Ne mai spun astăzi romanele ceva? Dacă se întreţes cumva cu destinul nostru – da, altminterea rămân doar "exerciţii literare". Aşa văd eu împărtăşirea posibilă a două destine – al cititorului şi al romanului –, fiecare urmându-şi calea.Iată-mă – citind romanul „Ţara ascunsă” de Alexandru Uiuiu (Editura Charmides, Bistriţa, 2012).Despre autor şi cărţile sale se ştiu deja multe din spaţiul public virtual. Sărim peste aceste note.
    Dacă ai citit şi ultimele capitole sau "fărâme" ale romanului – cum le spune însuşi autorul în prezentările ocazionale – ai rămas probabil uşor derutat de un happy-end atipic şi poate chiar neserios pentru lumea satului meu – satul lui Ion. S-ar putea ca tocmai în acest mod autorul "să pună prapor" peste lumea romanesc-veritabilă a lui „Ion”, mi-am zis.Mărturisesc, aşadar, că a fost pentru mine un disconfort ideatic major să închei lectura ultimelor şapte "fărâme" – „Moşul”, „Scriitorul”, „Ţărani în baloane”, „Întoarcerea”, „De trei ori Maria”, „Un cîntec”, „Morţii vii”. Până aici romanul mi se părea asemenea unui tablou bine elaborat compoziţional, cu armonie cromatică fermă, când deodată, iată, pictorul împrăştie "scene ne-bune" în prim-plan, iar nu în cotloane. Acum, la oarecare distanţă de lectura propriu-zisă, îmi dă mâna să mai reflectez puţin asupra cărţii.De ce un astfel de "procedeu artistic"? Abia prin această interogaţie începe romanul lui Alexandru Uiuiu să dea ghes "corzii sensibile" din mine.Lumea satului nu se mai poate "întoarce", mi-am zis; nici nu trebuie, de altfel! Lumea satului se poate însă transfigura prin cultură, adăpându-se din aceleaşi izvoare din care şi-au stâmpărat setea metafizică de cunoaştere cei mai 'naintea noastră. Ei, "dar asta-i altă poveste" – precum cea din „Muntele sfânt” –, ne-ar putea răspunde autorul.
    Altă poveste ar putea fi, de ce nu, chiar demersul narativ al ultimelor capitole – adevărate parabole-parapleu le-aş spune, oploşind noimele filozofice ale „hĭrii” omeneşti. Asistăm, în fapt, la moartea "prealabilă" şi îngroparea simbolică atât a celor doi eroi cu nume biblic, cât şi a satului tradiţional, urmată în final de recuperarea identităţii şi regăsirea eroilor într-un Limpeziş renăscut.Dificultăţile dialectale sunt nebănuite pentru un "citadin" get-beget care se aventurează să bifeze lectura „Ţării ascunse”. Uneori, autorul însuşi încearcă să "împace" forma literară cu forma dialectală introducând în discurs şi termenul literar, spre a nu risca o ruptură totală cu cititorul, bunăoară: ce este coleşăriul [coleşą̆́riu] – instrument de mestecat coleşă [colę̓şă] – se înţelege din context, cf.: "– Hai mă omule şi mestecă mămăliga, că tu eşti mai tare! zise mai răstit Maria, întorcîndu-se spre Grigore cu coleşărul în mînă."
    În „Ţara ascună” este aleasă şi aşezată cu grijă de colecţionar de icoane "o bogăţie" de toponime, hidronime şi antroponime. Aceste numiri sunt universalii ale vorbirii româneşti.Între marile omisiuni, prin care lumea satului ardelean este dramatic golită de conţinut, ignorarea colindelor precreştine şi a folclorului tradiţional.Singurul loc unde este "rostit" cuvântul colindă este în una dintre cele mai savuroase scene - parodia cercetăriilor antroplogice puse pe seama Blasnicului, adică a lui Ştefan Cioancă - omul lui Dumnezeu, cf.: "Badea Cioancă scuipă într-o parte la aşa ştire, dar văzînd că are cu cine, se apucă să bată cîmpii, cum făcuse şi de Crăciun în faţa unor domni în costum şi cu cravată care au zis că-s de la cultură şi umblă după colinzi. „Dacă vreţi să mă băgaţi în ceaţă, staţi că vă dau eu ceaţă!”O altă secvenţă magistrală este aceea a "merelor". Aflăm că Grigore le duce la piaţă în Năsăud, deşi lui nu-i plăcea "să stea prin pieţele oraşului de-a lela" ci pentru că, iată ce prozaic, "merele acelea ar putea fi ceva bani de ţigări şi de nimicuri trebuincioase prin casă". Târgul de joi, întâmplător, desigur, este pentru mine Joia Mare a merelor.Cred ca acest mare scriitor rămâne al nostru prin "grai şi suflet"; e numai al nostru, al năsoďenilor pentru că în roman porţile sufletului sunt ferecate şi fermecate cu lanţurile graiului. Într-un substrat adânc graiul năsăudean se împreúnă în imnuri-colinduri cu graiurile lumii întregi, pe drum de prihodişte care suie spre temple de deal, spre "loc de hodină, loc cu verdeaţă" – sălaşul lui Ler.Încheiem cu un gând confortabil, anume că autorul şţie că "realităţile consistente sunt cele sufleteşti" (p.350). Ne mai rămâne, aşadar, speranţa că în curând peana lui va "...dansa pe drumul şerpuitor ce urca dealul nins" („O alegere”, p. 337). Nu de alta, dar pentru puterile creative ale lui Alexandru Uiuiu această carte mi se pare a fi doar un "exerciţiu de încălzire".

 

                                                                                                                                         

 

                                                                                                                                                     Vilut Carbune

        De un umor debordant sunt și scenele care ilustrează venirea unui japonez, dornic să descopere tradiții, la făgădăul lui domn' Ghiță. Tot în acest loc se pune la cale și amenajarea muntelui local, ca punct de atracție turistică și pelerinaj, și botezarea lui cu numele Muntele Sfând din Limpeziș. Sau descrierea alegerilor și a campaniei electorale care le precede, a discuțiilor foarte aplicate de la Crama patrioților, unde se pun bazele unei viitoare vizite a lui George W. Bush în Limpeziș, ori a inițiativei primarului ales de a aduce în sat zece baloane cu care sătenii să se înalțe deasupra pământului lor, un proiect pe fonduri europene intitulat ”Țărani în baloane”.  Într-un astfel de aparat de zbor se petrece cea de-a doua, și ultima scenă de amor a romanului, căreia, la fel ca în cazul celei dintâi, cea de sub podul de lângă făgădău, nu-i lipsește umorul și ironia fină.

         Trecând dincolo de această impresie constatăm că se petrec adevărate drame existențiale, de o profunzime analitică nebănuită la prima vedere. Grigore Guțan, personajul central al romanului, trăiește o experiență mistică, provocată de întâlnirea absolut întâmplătoare cu un cuplu practicant de yoga, care uită, pe taraba din piața unde țăranul își vindea merele, o carte. Evenimentele ce se succed de la acest moment îi schimbă total viața și viziunea asupra ei, culminând cu un accident soldat cu pierderea memoriei. Este declarat mort în satul în care nu mai apare și în locul trupului negăsit este înmormântat un sicriu gol.

          Același lucru i se întâmplă și fiului, Andrei Guțan, doar că acesta alege să dispară intenționat, înscenându-și moartea.  Ambii, tată și fiu, se vor întoarce însă printre cei vii, finalul cărții lăsându-ne oarecum nepregătiți pentru desprinderea de universul satului Limpezis, unde formalitățile privind anularea actelor de deces se amână până în primăvară, când rezerva de lemne care bloca dulapul cu actele de stare civilă se va fi epuizat. De remarcat bogăția de detalii în descrierea, chiar dacă nici măcar în acest caz nu lipsește nuanța comică, a ritualurilor de înmormântare, precum și a credințelor localnicilor conform cărora niciun suflet nu se poate odihni fără mormânt, fie și în lipsa unui cadavru. Cu atât mai imperioasă este însă nevoia celor vii, de a avea un loc unde să aprindă o lumânare și să se roage pentru cel răposat. Tradițiile și obiceiurile ne duc chiar mai departe de credința creștină, ivindu-se alte povești bizare, precum aceea cu sicriul care nu a fost primit în pământ sau întoarcerea mortului sub formă de strigoi. Dar poate povestea cea mai plină de mister este cea a lumii de sub pământ, lume descoperită de Grigore Guțan sub un capac metalic din curtea făgădăului, spre care l-a chemat nu atât scara ce cobora în necunoscut ci, mai ales, fantasma pe care o purta în secret în suflet, dorința arzătoare de a vedea măcar odată în viață marea!   - Tu ai fost vreodată la mare, mă Ionică? Întrebă Grigore, pierdut în descrierea pe care povestitorul o făcea atât de frumos acelui tărâm. – Cum să nu, bade Grigore, cum să nu... Am fost, asta e sigur, și lucrurile de care îți povestesc sînt verificate acolo, la fața locului! – Eu nu! zise Grigore cu amărăciune. Eu nu am văzut niciodată marea! Să trăiești o viață pe pământul ăsta și să nu vezi marea... Tare mult mi-aș fi dorit să ajung și eu pe malul mării! Mă întreb cum o fi acolo: să ajungi la capătul pământului și cât vezi cu ochii să fie apă, numai apă... Dacă nu a ajuns la capătul pământului Grigore a ajuns în miezul lui, descrierea fascinantă a țărmului din adâncuri putând satisface și pe cei mai exigenți cititori ai genului fantastic, un sentiment de deja-vu provocând, iată, încă o comparație cu proza altui mare scriitor.

                                                                                                                                                               

 

 

                                                                                                                                                                        Ani Bradea

Ani Bradea

         Prozator de talent, Alexandru Uiuiu ne invită într-o lume fascinantă, autentică. Ecoul iubirii sale faţă de plaiurile Transilvaniei.

Un roman autentic şi care „reabilitează” tematica numită cumva impropriu şi limitator „rurală”, publică Alexandru Uiuiu, scriitor desprins cumva deodată din mantaua lui Rebreanu şi a lui Sadoveanu, dacă acest lucru ar fi posibil de imaginat. Valul de întâmplări petrecute şi care au ca nucleu satul Limpeziş, dovedesc deopotrivă documentarea autorului, grija pentru veridicitatea expresiilor, a succesiunii de fapte petrecute, a decorului şi conturării personajelor. Faptele se adună într-un ghem şi poveştile se acumulează precum în „Creanga de Aur” sau în „Hanul Ancuţei”. Evident că autorul scrie despre lumea pe care o cunoaşte cel mai bine dar faptul că ajunge să ne tragă pe noi în lumea aceea, mi se pare de-a dreptul excepţional. Procesul de asumare a identităţii personajului, în complicata ecuaţie pe care românii o au cu străinătatea, cu emigrarea, cu faptul ca sunt sau acceptaţi în Europa Occidentală, un fel de răscolire a filonului naţional şi patriotic prezent în cotloanele cele mai ascunse ale făpturii noastre, sau mai exact felul în care prozatorul ştie să pună asta în pagină este dovada caratelor de excepţionalitate ale acestui scriitor ( născut în 1962, la Feldru).

         Cartea este densă, bine scrisă, cu un dialog frumos structurat, cu emoţie artistică declanşată la tot pasul. Dintr-o prezentare neasumată dar pe care avem motive reale să i-o atribuim totuşi, aflăm că „Lucrările sale poartă amprenta unei înţelegeri profunde a vieţii şi a unei preocupări constante asupra destinului uman. Temele sunt general umane – iubirea, moartea, relaţia tată-fiu, problemele cuplului – dar scriitorul face diferenţa prin stilul propriu de abordare care este un melanj de condescendenţă, fină ironie, umor şi aforism. Credinţa că prin arta scrisului îi putem face pe semenii săi mai atenţi la valorile perene şi la şansa de a fi vii, îi animă fiecare pagină de poezie, teatru, proză. Priveşte viaţa ca pe o şansă unică pe casre Dumnezeu i-a dat-o omului pentru a înţelege şi iubi lumea pe care i-a oferit-o prin creaţie. Consideră cu modestie că munca sa se adaugă celei a altora care au făcut lumea un loc mai bun pentru oameni”.

         Dincolo de toate, adevărurile spuse de personaje sunt copleşitoare: „Ţăranul a fost întotdeauna talpa ţării şi bătaia de joc a ei şi lucrurile astea aşa vor rămâne în vecii vecilor. Aici zicea poetul ca s-a născut veşnicia dar aici s-o născut şi naivitatea aceea mare care dă ba în prostie, ba în geniu. De aceea de la sat trimitem în lume cei mai buni oameni şi aici rămân pentru totdeauna cei mulţi şi slabi de minte ca şi copiii, de poate oricine să îi poarte în ce direcţie vrea.” (pg.405). O carte bogată în întâmplări şi înţelesuri, înţeleaptă şi emoţionantă.

                                                                                                                                                                       Cleopatra Lorintiu

Short & Simple Title

H

             “Am terminat să citesc romanul lui Alexandru Uiuiu ȚARA ASCUNSĂ și cred că e unul dintre cele mai bune romane care s-a scris în România și Republica Moldova și peste tot unde se scrie în română de după 2000 încoace. E un mare roman! Felicitări, Alexandru!!! Felicitări, domnilor editori de la Charmides care au publicat-o! Eu aș așeza-o alături de PUPA RUSSĂ a lui Gheorghe Crăciun, de RĂDĂCINA DE BUCSAU a lui Ovidiu Nimigean sau de ORBITOR-ul lui Cărtărescu. Felicitări, Alexandru Uiuiu!”

 

 

                                                                                                                                                                                       Dumitru Crudu,

                                                                                                                         scriitor, Chișinău, laureat cu Premiul Academiei Române, 2018

eading 1

bottom of page